Adventní zastavení

18. prosince 2012

Stalo se již zvykem, že v době adventu se k sobě lidé chovají přátelštěji, vstřícněji. Koná se řada  dobročinných akcí, jako jsou koncerty,  divadelní představení či setkání se známými osobnostmi…. Vybrané penízky jsou potom použity pro ty nejpotřebnější . Ano, i to je nedílnou součástí předvánočního času, a je to moc dobře!

Adventní zastavení
18. prosince 2012 - Adventní zastavení

Mezi námi je,  ale  i řada lidí, kteří na tom nejsou úplně špatně, a přece jim chybí pohlazení, projev úcty  či obyčejná lidská empatie.

Přesně to si uvědomila skupina pedagogů a žáků - členů SK Břidličná z tamní ZŠ. Tak vznikl z podnětu vedoucí klubu  a jeho členů nápad udělat, vedle již tradičního přáníčka pro starší spoluobčany města Břidličné, trochu radosti i dalším starším spoluobčanům. Od nápadu  k činu již byl jen krůček. Vzniklo pásmo nazvané Stromeček na každý stoleček J.  To proto, že členové klubu si našli čas, a pro tuto akci napekli vlastnoručně perníčky a vyrobili malé vánoční stromečky.  Pod vedením p. učitelky Györgyové se rovněž 20 dívek pustilo do pilného zkoušení  kulturního pásma  složeného z vánočních písniček, básniček i vystoupení flétnistky a   hráčky na elektronické varhánky.

Když bylo vše připraveno, bylo třeba už jen objednat  autobus a rozjet se za  babičkami a dědečky do Domova odpočinku ve stáří v Dolní Moravici. Setkání se uskutečnilo dne 11.12. 2012 v odpoledních hodinách.

Po příjezdu se stačila  děvčata  připravit na vystoupení, a už zde byli první  obyvatelé domova. Byli  svátečně naladění a trošku i zvědaví, kdo to za nimi přijel.

Jen co se usadili v malé, ale útulné  jídelně a přilehlé chodbě, rozezněly se prostorem  první tóny vánočních melodií. Je zbytečné dále popisovat celý průběh setkání, včetně rozdání již zmíněných dárečků každému ze 40 obyvatel domova.

Pravdou však je, že se toto odpoledne stalo příjemnou sváteční chvilkou pro všechny zúčastněné, a to jak přítomné babičky, dědečky a obslužný personál , tak i  děvčata a obě učitelky, které byly u vzniku celé akce. Proto si na sám konec navzájem popřáli pěkné Vánoce a slíbili si, že se zase brzy setkají.  Myslím, že fotografie napoví daleko víc, než jakákoliv další slova.

Škoda, že ty pěkné mezilidské vztahy se probouzí jak zimní růžičky a stejně rychle i odkvétají. Snad tomu bude v tomto případě jinak.

Květa Děrdová, SK Břidličná