Kavárna Buřinka má otevřeno

8. října 2012

Minulý týden zahájila na Sokolovské ulici v Rýmařově provoz nová kavárna. Jmenuje se Buřinka, stejně jako sociálně terapeutická dílna rýmařovského střediska Diakonie ČCE, určená pro mentálně postižené. Není to náhodná shoda jmen – kavárna je součástí projektu Diakonie ČCE – střediska v Rýmařově, který má umožnit handicapovaným lépe se začlenit do společnosti.

Kavárna Buřinka má otevřeno
8. října 2012 - Kavárna Buřinka má otevřeno

Aktivity mentálně postižených, kteří se před několika lety díky iniciativě svých blízkých ze Společnosti pro podporu lidí s mentálním postižením (SPMP ČR Rýmařov) začali scházet v denním centru Kouzelná buřinka a o něco později v sociálně terapeutické dílně Buřinka, kterou otevřela Diakonie ČCE – středisko v Rýmařově, jsou poměrně široce známé. Handicapovaní vystupují při různých kulturních událostech, v terapeutické dílně vyrábějí košíkářské, truhlářské a dekorativní zboží. Za těch několik let, co společně tráví všední dny v dílnách a chvíle volna sportováním nebo podnikáním výletů, se naučili spoustu dovedností a vytvořili silný tým. Existenci dílny Buřinka a s ní i pracovní realizaci handicapovaných však ohrozily nedávné škrty v sociální oblasti. Dílna přišla o většinu finanční podpory státu a hrozilo jí zavření.

Řešení přinesl nápad ředitelky rýmařovského střediska Diakonie ČCE Marcely Staňkové vybudovat kavárnu a z jejího výdělku financovat terapeutickou dílnu. „Získali jsme od města do zápůjčky prostory bývalé čajovny a upravili je na kavárnu s fast foodem. Diakonie ČCE – středisko v Rýmařově financovala veškeré opravy, část nábytku nám zapůjčilo Středisko volného času a 70 tisíc korun na vybavení poskytla nadace firmy ArcelorMittal,“ shrnula vedoucí dílny Nela Habanová.

Po třech měsících příprav byla v úterý 25. září kavárna Buřinka slavnostně otevřena. Na zahájení provozu byli pozváni zástupci správní a dozorčí rady Diakonie ČCE, města Rýmařova a jeho organizací, a stali se tak prvními hosty kavárny. Pásku přestřihl starosta Petr Klouda a duchovní představený zdejšího děkanátu P. dr. František Zehnal po úvodním slovu ředitelky rýmařovské Diakonie Marcely Staňkové kavárně požehnal.

„Když jsme před pěti lety zakládali Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v Rýmařově, bylo vybudování takové kavárny naším velkým přáním. Chtěli bychom Diakonii ČCE poděkovat, že naše přání splnila a že vytvořením kavárny umožnila mentálně postiženým pracovně se uplatnit a také přiblížit ostatním,“ sdělila předsedkyně SPMP ČR Rýmařov Anežka Přikrylová při slavnostním zahájení.

Kavárna Buřinka bude otevřena ve všední dny od sedmi do patnácti hodin, o obsluhu hostů se budou starat mentálně postižení pod dohledem terapeutů. Otvírací dobu chce ale Diakonie ČCE – středisko v Rýmařově v případě zájmu zákazníků prodloužit. Podle poptávky bude upravovat i nabídku občerstvení. Do kavárny chce přilákat seniory, ale i mládež a rodiny s malými dětmi; pro ty je tu dětský koutek a herna. „Plánujeme také přemístit do interiéru kavárny naši košíkářskou a tkalcovskou dílnu, aby hosté na vlastní oči viděli, jak vznikají naše výrobky,“ dodala Nela Habanová.

Kavárna Buřinka je od nynějška dalším místem, kde se mohou lidé scházet a přitom podpořit integraci handicapovaných do majoritní společnosti. „Nejvíc nás těší, když vidíme, jak jsou rodiče našich uživatelů pyšní, že jejich děti zvládají obsluhovat hosty,“ svěřila se autorka projektu kavárny Marcela Staňková.

Zdenka Přikrylová, Rýmařovský horizont