Mikuláš navštívil Diakonii i kavárnu Buřinka

2. ledna 2013

Středisko Diakonie Rýmařov připravuje každoročně pro občany seniorského věku a pro své klienty nejrůznější akce. Jedná se například o ples Diakonie, tradiční kavárničky a v adventním čase mikulášská setkání. To letošní se uskutečnilo v pondělí 3. prosincev sále Střediska volného času na Divadelní ulici.

Mikuláš navštívil Diakonii i kavárnu Buřinka
2. ledna 2013 - Mikuláš navštívil Diakonii i kavárnu Buřinka

Seniory přišel pozdravit také starosta Rýmařova Petr Klouda. Popřál jim hodně zdraví, štěstí a spokojenosti, krásné vánoční svátky prožité v kruhu svých blízkých a poděkoval jim za to, co pro své nejbližší i město udělali a v rámci možností ještě vykonají. „Paní ředitelce Diakonie ČCE Marcele Staňkové děkuji za to, že tuto a podobné akce pro vás společně s celým kolektivem každým rokem připravuje, a jí i všem pracovníkům Diakonie přeji mnoho úspěchů, zdraví a štěstí v příštím roce 2013,“ řekl na závěr svého přání starosta.

„Advent v mnoha rodinách bývala a je doba k zamyšlení a ke vzpomínkám. Stalo se již tradicí, že vánoční světlo zažehnuté v Betlémě se rozsvěcuje před Štědrým dnem v mnoha našich příbytcích. Betlémské světlo je duchovní světlo, které by mělo v nás zazářit, abychom si připomněli vánoční svátky jako svátky lásky, přátelství, pohody, rozjímání a porozumění mezi lidmi vůbec,“ řekla v úvodu adventního setkání ředitelka rýmařovské Diakonie ČCE Marcela Staňková.

Asi šedesát seniorů si pochutnalo na občerstvení a zhlédlo kulturní program, ve kterém se představily děti z Mateřské školy na ulici 1. máje pod vedením ředitelky Evženie Resnerové a učitele Petra Andrše. V malém hudebním pásmu vystoupili žáci hudebního oboru ZUŠ Rýmařov pod vedením učitelky Evy Hradilové. Pro seniory měly děti z mateřské školy připraveno také překvapení v podobě vlastnoručně vyrobeného dárku – keramické ozdůbky na stromeček. Organizátoři připravili tradiční příchod svatého Mikuláše s čertem a andělem, ti babičkám a dědečkům rozdali mandarinky, milý úsměv a hřejivá slova. V závěru akce zahrálo k tanci i poslechu Duo Akord Ludmily Sigmundové a Vladimíra Bulka.

Ve středu 5. prosince zavítal Mikuláš také do kavárny Buřinka Diakonie ČCE, kde se sešly asi dvě desítky dětí. Některé s obavami, jiné v toužebném očekávání vyhlížely příchod svatého Mikuláše, čerta a anděla. Cinkot zvonečku a rachot těžkého řetězu zanedlouho zvěstoval jejich přítomnost, ovšem mikulášské balíčky nebyly jen tak zadarmo. Děti si je musely vykoupit připravenou básničkou, písničkou či říkankou. A čert bedlivě dohlížel na to, aby si každé z dítek připravené laskominy jaksepatří zasloužilo. Mikulášské odpoledne v kavárničce Buřinka, která měla při této příležitosti otevřeno mimořádně až do 20. hodiny, děti završily volnou zábavou – nejrůznějšími hrátkami, soutěží v pingpongu nebo stolním fotbale.

zdroj: Rýmařovský horizont