Policie četla seniorům z Černé kroniky

23. dubna 2019

Také seniorům jsou určeny preventivní aktivity se čtením publikací, které vydalo Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje. V okrese Bruntál jsme navštívili skupiny seniorů a seznámili je s nejčastějšími případy trestné činnosti na jejich věkové skupině, která patří mezi nejohroženější.

Policie četla seniorům z Černé kroniky
23. dubna 2019 - Policie četla seniorům z Černé kroniky

V úterý 23. dubna policejní preventistky zavítaly do Diakonie ČCE, střediska v Rýmařově, na třídě Hrdinů. Představily seniorům publikaci Černá kronika aneb Ze soudních síní, která zachycuje nejčastější či nejzávažnější trestné činy páchané na seniorech. Vzhledem k aktuálnímu tématu se senioři seznámili s povídkou O vnucích a dostali rady, jak se v případě podvodného jednání zachovat.

V této souvislosti zmínila policistka aktuální případy, kterými se policie zabývá, a probrala i další nástrahy. Posluchači obdrželi publikaci a doprovodný materiál s preventivními radami. Setkání mělo velmi pozitivní ohlasy.

Preventivní akce pro seniory proběhly tento měsíc také v Bruntále, Krnově, Jindřichově ve Slezsku, Široké Nivě a další seniory hodlají policisté navštívit ve Slezských Rudolticích a Velké Štáhli.

Aktuální případy

V rámci Moravskoslezského kraje v letošním roce policisté prověřují 22 případů podvodu na seniorech pod legendou vnuk. Dva případy se udály 10. dubna v Krnově. Neznámý volající telefonicky kontaktoval nejprve 94letou ženu a při hovoru se vydával za vnuka. Požádal o zapůjčení peněz, jelikož má v bance problémy. Seniorka si vše ověřila u rodinných příslušníků a případ oznámila policistům. Ti zjistili, že podobný telefonát měla také další seniorka bydlící poblíž. Ta však předala telefon synovi a pachatel zavěsil. Obě seniorky se zachovaly obezřetně.

Základní rada

Pokud volá osoba, která se vydává za vnuka a požaduje po vás peněžní hotovost, vždy si ověřte zpětným telefonátem uváděné skutečnosti, a to u samotného vnuka anebo u dalších rodinných příslušníků. Cizím lidem žádné peníze nedávejte.

por. Bc. Pavla Jiroušková, fota: redakce (zdroj: Rýmařovský horizont)

01  DSC_0217  DSC_0214  DSC_0215